Asbest is een vezelachtig mineraal dat in veel gebouwen en complexen voorkomt. Aangezien asbest schadelijk is voor de gezondheid kan je best nagaan of je bedrijfsgebouw of woning nog asbest bevat en waar dat dit asbest dan voorkomt. Men brengt die via een asbestinventaris in kaart.

Waar zit het asbest?
Asbest was lange tijd een waar wondermiddel in de bouwsector: stevig, vuurvast en goedkoop. Logisch dus dat het veelvuldig gebruikt werd. Zo vind je asbest onder meer in:
- daken en schoorstenen;
- plafonds:
- vinylvloeren;
- afvoerleidingen;
- kabels;
- oude toiletten;
- raamkozijnen;
- gebruiksvoorwerpen zoals bloembakken;
- gevels;
- …
Wat is een asbestinventaris?
Een asbestinventaris is een document van een woning, gebouw of werkplaats waar alle plaatsen met asbest aangeduid staan alsook de mogelijke oplossingen per plaats. Zo kan men advies geven over veilig gebruik van de materialen of eerder advies rond verwijdering ervan.
Een asbestinventaris wordt steeds ter plaatse opgemaakt. Deze inventaris kan op twee manieren gebeuren:
- destructieve asbestinventaris;
- niet-destructieve asbestinventaris;
Een destructieve asbestinventaris gaat een stap verder dan de niet-destructieve asbestinventaris. Bij deze laatste registreert men vooral de asbesthoudende materialen en wordt advies genoteerd rond het normaal gebruik en eventuele risico’s. Een destructieve asbestinventaris wordt vooral aangewend bij aanvang van sloopwerken of grote renovatiewerken. Door deze werken kunnen asbestvezels vrijkomen die anders nooit zouden vrijkomen. Deze kan men alleen maar opsporen door proactief de materialen te beschadigen (vandaar destructief). Er worden dan stalen genomen van de beschadigde materialen.
Onderdelen asbestinventarisatie
- Algemene beschrijving
- Reikwijdte van de opdracht
- Eventueel voorbehoud
- Beschrijving van de methode die werd gebruikt om de inventaris op te stellen: monsternemingen en analyses
- Manier van monsterneming
- Werkmiddelen waarover de onderzoeker beschikt
- Markering en opsporing op het terrein
- Aantal te nemen monsters
- Analyse in het laboratorium
- Algemene evaluatie van de risico’s
- Resultaten
- Beschrijvende fiche van de verdachte materialen
- Overzichtstabel van de asbesttoepassingen
- Bijlagen
- Plannen en schema’s
- Analyseverslagen
- Andere documenten
Is een asbestinventaris verplicht?
Ja en neen. Voor bedrijven en openbare gebouwen is dit verplicht maar voor particulieren voorlopig nog niet. Daar komt in de toekomst echter verandering in. Vanaf 2021 (of 2022) zal men ook voor woningen die voor 2001 gebouwd zijn een asbestinventaris moeten hebben. Bij verkoop van de woning of appartement zal de asbestinventaris aan de hand van het asbestattest ook opgenomen worden in de woningpas.
Wie mag een asbestinventaris opmaken?
Volgens de wet mag iedereen een asbestinventaris opmaken en afgeven. Wel zal men moeten samenwerken met een erkend asbestlabo. In veel gevallen zal de werkgever of aannemer een asbestinventaris zelf opmaken samen met de preventieadviseur.
Men zal in de toekomst wel proberen te bekomen dat enkel gecertificeerde asbestdeskundigen een asbestinventaris mogen opstellen. Maar voorlopig moet je het doen met enkele protocollen, reglementen en Vlarem-bepalingen.
Prijs asbestinventarisatie
De prijs voor een asbestinventaris in het kader van de verbouwing of afbraak van een woning komt gemiddeld op €500 excl. BTW. Hierin zijn meestal een aantal staalnames en staalanalyses door een erkend labo inbegrepen.