Asbest heeft enkele nuttige eigenschappen waardoor het jaren geleden vaak gebruikt werd bij de aanleg van rioleringen en afvoerbuizen. Het was pas later dat men ontdekte dat asbest gevaarlijk was voor de gezondheid… Ontdek alles over asbest rioleringen.

Waarom asbest gebruiken in rioleringen?
Asbest is een gesteente dat bestaat uit lange vezels, de asbestvezels. Door deze vezels te vermengen met andere materialen zoals cement worden deze materialen nog sterker. Asbest is naast goedkoop en sterk ook goed bestand tegen zuren.
Welke soorten asbest kom je tegen in rioleringen?
Eerst heb je het hechtgebonden type asbest. Deze asbest komt vooral voor in cement rioolbuizen. Door asbest te gebruiken werden deze cementen buizen sterker en waren ze beter bestand tegen zuren, hitte en inwerking van de bodem. Rioolbuizen met asbestvezels dienden dus veel minder snel vervangen te worden. Spijtig genoeg is dit nu net de reden waarom er nog zo veel riolen met asbest zijn.
Daarnaast heb je veel niet hechtgebonden asbest bij rioleringen zoals geweven asbestvezels (asbestkoord) of spuitasbest. Deze werd gebruikt om de riolering te isoleren en om gaten te dichten (spuitasbest). Ook werd er soms asbestkarton of asbestisolatie gebruikt rondom de afvoer. Het type niet-hechtgebonden asbest is gevaarlijk omdat de vezels los zitten.
Bij asbestcement zitten de asbestvezels bijvoorbeeld vastgeplakt aan het cement zelf. Daardoor kunnen ze veel minder snel opvliegen of vrijkomen in de lucht. Maar ook hechtgebonden asbest is gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral als er breuken of schade is. Dan komen de asbestvezels aan de oppervlakte te liggen.
Mag ik zelf asbestbuizen verwijderen?
Hechtgebonden asbest mag je zelf verwijderen maar je moet dit in zijn geheel doen. Veelal liggen afvoerbuizen of rioleringsbuizen verankert in een muur, grond of beton. Op dat moment is de asbestcementen buis breken de enige oplossing en dat doe je beter niet zelf. Onder geen beding mag je slijpen, zagen of boren in de buizen.
OPGELET: een natte dweil of doek op de buis leggen en ze dan stukslaan met een hamer is een veel gehoorde werkwijze maar deze is ten zeerste af te raden. De natte doek of dweil houdt veel asbestvezels tegen maar niet alle. Het zijn de kleinste asbestvezels, en dus de gevaarlijkste, die ontsnappen.
Gebruik steeds de nodige zorg aan voorbereiding van de werkplek (vochtige doeken, benevelen, … ) en zorg voor de correcte uitrusting (overall, stofmasker, … ). Ook het afvoeren van asbest naar het recyclagepark gebeurt onder verplichte richtlijnen (afdekken, asbestzakken, … )
Als je riolering niet hechtgebonden asbestvezels bevat (stucwerk, pleister, spuitasbest, … ) dan dien je sowieso een erkende asbestverwijderaar te contacteren om de buizen te verwijderen en af te voeren.
Mogen asbestbuizen in de grond blijven liggen?
Hechtgebonden asbest moet niet direct verwijderd worden maar ze vormen na verloop van tijd wel een gezondheidsrisico. De buizen zullen verweren en brozer worden. De kans dat er bij breuk of schade asbestvezels in de grond komen is zeker. Aangezien elke woning verplicht een asbestattest krijgt, is het alsnog beter om de asbest te verwijderen.
Het enige uitstel dat begrijpelijk is, is als je binnen enkele maanden of één jaar een verbouwing gepland hebt waardoor de verwijdering van de asbestbuizen veel vlotter en goedkoper kan gebeuren. Bijvoorbeeld door later een aannemer te zoeken die ook erkend asbestverwijderaar is.